Om FF

Fröken Fyrkant föddes

Det var med en kofta i tanken som jag började tillverka knappar. Jag ville inte ha plastknappar och metall kändes tungt och hårt. Trä var lite för bohemiskt till min kofta med luser som behövde knapparna. Jag hade några läderknappar som jag fått, i fem olika färger. Jag kunde inte få tag i fler. Då började jag göra mina egna, men jag ville utveckla idén med läder som knappmaterial. De skulle vara kupade, med mönster på, i en färg jag valde själv, helst utan att belasta miljön, så spill från annan läderproduktion kändes rätt

Nu kan även du ha kupade knappar av läder, i en färg du valt själv, på din kofta.

Vegetabilgarvat läder

Fröken Fyrkants knappar och remmar tillverkas av vegetabilgarvat läder. Det innebär att lädret har garvats med hjälp av växtämnen. Vegetabilgarvning av läder är miljö- och människovänligare än kromgarvning.

Det vegetabilarvade lädret går att forma och härda med olika tekniker, men kommer alltid att vara känsligt mot alltför mycket värme, och alltför mycket vatten. Därför bör inte knapparna tvättas, även om de är härdade och skyddade med läderfett. En regnskur går bra, men en vattentvätt gör att knappen förlorar formen och glansen.

Undvik alltså att tvätta knapparna för hand eller i maskin. Skulle de mot förmodan förlora glansen och se matta och trötta ut på ytan, går det bra att putsa upp dem med lite läderfett. Det går bra med sådant (ofärgat) du använder för att vårda dina skor. Läderknapparna är tillverkade med stickade ullplagg i tanken. Inte heller din kofta, mössa eller vante tycker om att bli tvättade för hårt, utan trivs bäst med att bli luftade och urskakade eventuell smuts. Vattentvätta inte, ta en skogspromenad i stället. Då blir både koftan och miljön gladare – och kanske även du.